Ingredienser til 12 personer:
1 kgmarcipan eller konfektmasse
250 gflormelis
3æggehvider

Glasur:
1æggehvide, pasteuriseret (ej frossen)
150 gflormelis

Evt pynt:
Flag, paraplyer, knallerter, cocktailbær på tandstikkere, stjernekastere etc.

Fremgangsmåde:
 1. Læg marcipanen i en gryde og ælt den med flormelis og æggehvider. Det er nemmest med hænderne.
 2. Sæt gryden over svag varme og gnid dejen sammen med en grydeske til den er homogen. Den bliver lidt lind. Pas på den ikke brænder på.
 3. Stil dejen til afkøling. Så bliver den fastere. Det tager noget tid før den er afkølet.
 4. Imens tegnes en serie ringe på (bagsiden af) bagepapir med blyant. Den mindste skal have en diameter på 3 cm og diameteren skal vokse 1 cm mellem ringene (altså 3, 4, 5 cm osv). Bruger man en passer, så husk at radius skal vokse ½ cm mellem ringene. Læg en avis under til at styre passerens nål. Cirklerne kan med fordel placeres inde i hinanden i 6 koncentriske cirkelsystemer. Se her for en skabelon.
 5. Den kolde dej formes som pølser med en diameter på 1½ cm og placeres på bagepapiret netop indenfor ringene. Start med den mindste, der formes som en top. De øvrige formes trekantede. Det er nemmest med våde fingre.
 6. Bliv ved indtil al dejen er brugt eller alle ringene er fyldt ud. Evt overskydende dej kan formes som små kransekagetoppe.
 7. De bages i en forvarmet ovn ved 200 °C i ca. 10 minutter til spidserne er lysebrune. De skal stadigt være lidt bløde inden i. De vil også være bløde udenpå indtil de køler af.
 8. Lad dem køle af på papiret.
 9. Rør glasuren af lidt æggehvide og meget flormelis lige før den skal bruges. Den skal være temmelig tyk, ellers flyder den ud og bliver ikke kridhvid.
 10. Lav et smalt kræmmerhus af pergamentpapir og fyld noget af glasuren i. Klip evt. et lille stykke af spidsen.
 11. Sprøjt glasuren på i et zigzag-mønster. Lad den tørre til næste dag.
 12. Den dag, kagen skal bruges, sættes ringene oven på hinanden. De kan evt limes (og pyntes) med smeltet chokolade, men det er normalt ikke nødvendigt.
 13. Tilsidst pyntes med flag, paraplyer, knallerter etc.

Hvis kagerne får for meget varme, bliver de for bløde inden i når overfladen er bagt. Så kan den falde sammen når man stabler den.
Hvis man vil lave meget store kransekager, skal basis stives af, så den ikke bliver trykket flad af vægten af det ovenpå. Duplér de inderste ringe, så kagen ikke er hul mere.
Kransekage er velegnet til frysning.
Drikker man champagne til (fx nytåsaften), er det altså bedst med en halvsød..
Skabeloner til ringene kan hentes her i PDF format .